Qepa –
Allium cepa
Qepa është bimë dyvjecare e me kokë. Gjethet e saj si tuba të
blertë e kërcell bosh dhe në pjesën e poshtëme qëndron e fryrë. Rrënja e saj
eshtë kokra e qepës. Ajo lulëzon në qershor deri në gushtë
Përdorimi: Përdoret më
së shumti rrënja e saj pra kokra e qepës. Ajo është dieuritike, tretet mirë dhe
është stimuluese. Mund ta marrim në doza të medha pa pasur frikë për ndonjë
efekt ansor. E shtrydhim atë dhe marrim 3-4 lugë kafeje leng dhe hedhim 30 përqind
leng qepe në 500gr ujë. Përdoret nga persona të cilët vuajnë nga zorra e trashë,
kanë gurë në veshka, ujë të mbledhur në bark ose në vend tjetër të trupit, nga
kapsilluku ose ngjirja e zërit, dhimbjet e fytit gëlbaza e organeve të
frymarjes dhe nga krimbat në trup. Gjithashtu përdoret edhe në pickimet e
grerzave, në hurdhet e lëkures, dhimbjet reumatizmale dhe kunder pucrave të
shkaktuara nga infeksioni.
0 comments:
Post a Comment