Gramir- Agropyron
repens
Grami është një bimë shumëvjecare, e dëmshme oër grunjërat
dhe të mbjellat e tjera. Ka gjethe të blerta, të gjata e me push. Ka kërcell të ngushtë, të drejtë, të lëmuar dhe ,
në përgjithësi pa push. Rrënja është shumë e gjatë e plotë dhe e degëzyar. Arrin
ne lartesin 1.25m. Grami lulëzon në
qershor e korrik dhe ka vetëm rrënjët, që mblidhen në mars e në prill si dhe në
shtator-tetor. Rrënjt e mbledhura I lëme disa ditë në diell dhe pastaj I vendosim për tu thare në shtretër kallamash
.
Përgatitja: Një lugë
kafeje me rrënjë të grira e ziejmë me një filxhan ujë dhe e pijmë gjatë dites. Nga
lëngu qe del kur shtypim një lugë kafeje rrënjësh, pijmë 1 ose 2 herë në ditë. Uji
I zier dhe lëngu I përftuar nga shtypja janë të dobishëm në sëmundjet e oganevë
të frumëmarjes, të stomakut të artritit, në reumatizmat dhe në ekzemen e
gjendrave të grykes. Në përgjithësi pëerdoret si diuritk. Lëngu pihet si purgative
gjatë pranveres. Nga grami bëjmë edhe shurup qetësues
0 comments:
Post a Comment